PÔVOD
Názov märzen pochádza z nemčiny a je odvodený od slova märz, teda marec. Pred vynájdením efektívnych chladiacich systémov nebolo počas leta vždy možné variť pivo, čo viedlo k veľkým množstvám silného piva, ktoré sa varilo na začiatku jari (okolo marca) a jeho skladovaniu v chladných pivniciach počas leta. Na jeseň boli tieto sudy zvyčajne otvorené na Oktoberfeste. Märzen je tiež známy ako Viedenský ležiak alebo pivo Oktoberfest. Märzen vznikol v rokoch 1871 - 1872 a jeho receptura bola odvodená práve od Viedenského ležiaku. V súčasnosti sú märzeny v mnohých krajinách typickými sezónnymi alebo festivalovými pivami.
CHARAKTERISTIKA
HORKOSŤ: 20-30 IBU
FARBA: 10-40 EBC
ALKOHOL: 5-6,5% ABV
OPATRENIA PRI VARENÍ PIVA
Ak sa používajú špeciálne slady, zvyčajne sa vyžaduje dlhšia doba rmutovania.
POPIS
Farba spodne kvaseného Märzenu sa pohybuje od zlatej, cez jantárovú až svetlo medenú. Chuť je výrazne sladová a sladká. Chmelenie môže byť zamerané na rôzne arómy, ktoré by ale nemali byť veľmi výrazné. Má vyššiu počiatočnú hustotu ako plzeň, či bežný ležiak.
ZVYČAJNÝ SLADOVÝ ZÁKLAD
Viedenský slad a mníchovský svetlý a tmavý sú špeciálne vyvinuté pre tento pivný štýl. Sladová chuť môže byť zaguľatená použitím karamelových, alebo nejakých iných tmavých sladov, ako napríklad Karamel Pale, alebo Dark Ale slad. Avšak základ sypania tvorí slad plzenský.
BJCP
Ak vás zaujímajú jednotlivé pivné štýly, súhrnnú informáciu nájdete v aktuálne najkomplexnejšom a najuznávanejšom sprievodcovi pivných štýlov a ich charakteristík - BJCP Style Guidelines (2015), alebo v českom časopise Pivař, kde sú postupne prekladané jednotlivé štýly.