
Náš recept - BY PAKT
Tento recept je náš domáci a môžete v ňom využiť všetko, čo vám po uvarení piva zostane - mláto, kvasnice, a aj pivo samotné.
My dvaja nie sme zrovna tí, čo jedia pečivo - nekonzumujeme ho vôbec. Ale keďže radi varíme, pečieme a vymýšľame, nedalo nám nevyskúšať chleba, kde by sme mohli "osadiť" všetko, čo máme radi.
Chceli sme to ponúknuť rodine, ale popravde, dosť veľkú časť sme zožrali my sami
ZÁKLADNÉ INFO

KYSNUTIE cca 12 hodín
PEČENIE NA 250°= 10 minút
PEČENIE NA 180°= 45 minút
FARBA: 15 EBC
ALKOHOL: žiadny
INGREDIENCIE

Múka hladká chlebová | 1000 g
Mláto - vlhké| 500 g
Kvasnice recyklované tekuté | 80 g
Pivo domáce | 500 ml
Vlažná voda | 100 ml
Med domáci | 1 PL
Soľ | 4 ČL
Semienka a dochucovače podľa fantázie
PRÍPRAVA

Všetky ingrediencie by mali byť v izbovej teplote.
Zamiesili sme spolu preosiatu múku a mláto.
Do stredu sme naliali kvasnice (u nás to práve boli recyklované MJ M36, ale to je jedno).
Na kvasnice sme naliali vlažnú vodu zmiešanú s medom.
Vymiešali sme to v strede , teda sme zapracovali kvasnice a nechali 10 minút odpočívať.
Potom sme tam naliali naše domáce pivko, pridali ocot, soľ, chia semienka (vy môžte dať pre chuť čokoľvek) a poriadne sme to pomiešali v mise. Na vrch sme poprášili trochu múky, zakryli misu utierkou a nechali odpočívať.
Sledovali sme kysnutie, a z času na čas sme to celé premiešali, obrátili, aby sa vzduch dostal všade.
Malo to trvať cca 12 hodín, a keďže nie sme moc trpezliví, v noci sme to rovno išli strčiť do rúry.
PEČENIE

1. rozohriali sme rúru na 250, spolu s dvomi plechmi ( jeden, na ktorý sme plánovali dať cesto, a druhý spodný, kde sme plánovali dať vodu
2. keď sa rúra vyhriala, na spodný plech sme vyliali pohár vody a na vrchný plech sme uložili cesto
3. 10 minút sme to takto piekli na 250°spolu s tou vodou na spodu
4. po 10 minútach sme vybrali preč plech s vodou, stlmili rúru na 180°a ďalej piekli 45 minút
5. skúška "správnosti" upečenia - poklopkali sme po vrchu chleba prstami, zvuk bol dutý, vizuálne bola kôrka v peknej zlatavej farbe, teda chleba bol upečený
VÝSLEDOK

Vyšiel nám obrovský, chutný, voňavý chlebík, ktorý fakt stojí za to vyskúšať a ktorým viete spraviť dobrú náladu nielen sebe, ale aj ostatným.