
PÔVOD
Predtým ako sa spodne kvasené pivá stali populárne, boli takmer všetky pivá tmavé. Tmavé ležiaky úzko súviseli s rôznymi oblasťami strednej Európy, kde sa varili, ako napríklad Bavorsko a Česko. Tmavý ležiak je v súčasnosti obvyklým pomenovaním rôznych spodne kvasených, tmavých pivných štýlov, vrátane Schwarzbier a Munchener dunkel
CHARAKTERISTIKA

HORKOSŤ: 15-30 IBU
FARBA: 50-150EBC
ALKOHOL: 3,5 - 6% ABV
OPATRENIA PRI VARENÍ PIVA
Treba mať na pamäti, že dostatočná enzýmová aktivita pre správne scukrenie sa zvyčajne dosiahne iba použitím plzenského sladu, alebo v niektorých prípadoch aj enzymatického sladu.
POPIS
Farba môže byť rôzna, ale bežne je niekde medzi jantárovou až skoro čierno, zatiaľ čo aróme dominujú kombinácie typické pre tmavé slady: karamel, čokoláda, toffee a podobne. Horkosť nie je zdôrazňovaná a chuť je zvyčajne sladká a plná. Tmavé ležiaky obvykle nie sú veľmi silné a len zriedkavo majú viac ako 6% obsahu alkoholu.
ZVYČAJNÝ SLADOVÝ ZÁKLAD
Môžu sa použiť mnohé druhy špeciálnych sladov. Ako základné tmavé slady sa môžu použiť Mníchovský svetlý a Mníchovský tmavý alebo Dark Ale. V závislosti od požadovaných vlastností sa karamelové slady (napríklad slad karamelový 100) bežne pridávajú do sypania, aby sa zdôraznili pražené arómy alebo sladkosť. Ak je požadovaná veľmi tmavá farba, odporúča sa použiť malé percento Čierneho sladu.
BJCP
Ak vás zaujímajú jednotlivé pivné štýly, súhrnnú informáciu nájdete v aktuálne najkomplexnejšom a najuznávanejšom sprievodcovi pivných štýlov a ich charakteristík - BJCP Style Guidelines (2015), alebo v českom časopise Pivař, kde sú postupne prekladané jednotlivé štýly.