
Pôvodný recept výrobcu sladu Viking Malt.
Základný ležiak je žlto-zlaté pivo, vyrobené len použitím plzenského sladu. Tento ležiak má sladový charakter a osviežujúcu chuť. Môžeme zaznamenať jemné citrónová tóny pochádzajúce z chmeľu. Farbu, chuť a vôňu tohto piva možno považovať za vyváženú a príjemnú.
CHARAKTERISTIKA

FG: 1006
HORKOSŤ: 26 IBU
FARBA: 10 EBC
ALKOHOL: 4,5% ABV
SLADY

Slad plzenský | 100%
RMUTOVANIE

Pomer pri vystieraní slad kg : voda l = cca 1 : 3
Odporúčané pH: 5,6
Infúzie:
52°C 10 min.
65°C 30 min.
72°C 15 min.
80°C 1 min.
CHMELOVAR
FERMENTÁCIA

Saflager w-34/70 / 2bal
6-8 dní pri teplote 10°C
diacetylová pauza 2 dni pri 19°C, potom stáčanie do fliaš (dextróza | 6g/l)
Pôvod a popis štýlu Pilsner / Plzeň
Pivo známe ako “matka” všetkých ležiakov, vytvorené v Čechách, v meste Plzeň, v roku 1842. Konkrétne bola prvá várka navarená 05.10.1842 sládkom Josefom Grollom, ktorý bol pozvaný do meštianského plzenského pivovaru na varenie piva klasického bavorského typu. V podstate omylom za použitia miestnej mäkkej vody, žateckého chmeľu a novej anglickej metódy spracovania sladu sa mu podarilo vyrobiť pivo, ktoré po narazení 11.11.1842 prekvapilo svojou neobyčajnou kvalitou. Pilsner je prvým zlatým, svetlým ležiakom a je známy už spomínanou veľmi mäkkou vodou, čo prispieva k jeho jemnej chuti. V dnešnej dobe tvorí približne 70% celkovej svetovej produkcie piva.
Pilsner bol pôvodne známy svojou jemnou chmeľovou arómou a silnou horkosťou. Jeho zlatá farba a mierny obsah alkoholu a jeho mierne nižšia konečná dochuť mu dávajú hladkú sladovú chuť. Je vyrábaný pomocou spodných kvasníc pri teplote kvasenia okolo 10°C a s následným ležaním a zretím po dobu 30 dní. V súčasnosti sa rada plzenských pív rozšírila tak, že menej chmelené verzie a s nižšou stupňovitosťou sa teraz považujú za bežné ležiaky.
