
Náš recept - by PAKT
Prvýkrát sme sa hecli a uvarili tmavý ležiak - prevažne vytvorený viac menej intuitívne, a tiež sladový základ inšpirovaný receptom Black Citrus IPA. Nevedeli sme, ako dopadne, no sľúbili sme, že keď vyjde k spokojnosti, podelíme sa s receptom. Nakoľko k spokojnosti vyšiel, ako taký pivný zákusok, recept tu uvádzame. Chuť je jemne nasládla, kávovo-čokoládová, so zamatovým pocitom v ústach, farba tmavá, s rubínovými tónmi. Proste dezert.
CHARAKTERISTIKA

VÝSLEDNÁ MLADINA: 25L
OG: 1055
FG: 1020
HORKOSŤ: 22 IBU
FARBA: 60 EBC
ALKOHOL: 4,9% ABV
SLADY

Mníchov svetlý | 4,5 Kg
Ovsený slad | 0,5 Kg
Čokoládový svetlý | 0,2 Kg
Caramel 150 | 0,5 Kg
DO ODRMUTOVANIA:
Čierny slad | 0,1 Kg
Čokoládový tmavý| 0,1 Kg
RMUTOVANIE

Vystieranie: 22L + Vysladzovanie: 12L
Infúzie:
52°C 10 min.
65°C 20 min.
72°C 40 min.
78°C 10 min
CHMELOVAR

60 min.
Magnum | 60 min - 10g
Mandarina Bavaria | 15 min - 17g
Mandarina Bavaria | 10 min - 23g
voliteľné - čokoládová aróma | 10 min - 1 čl (alebo do "studeného chmelenia" po burlivom kvasení podľa vašej chuti kakaové bôby, vanilkový lusk, kokos, atď..)
FERMENTÁCIA

Saflager w-34/70 / 2bal
6-8 dní pri teplote 10°C
diacetylová pauza 2 dni pri 19°C, potom stáčanie do fliaš (dextróza | 6g/l)